Espresso Martini er en meget berømt cocktail og en sand favorit blandt rigtig mange danskere. Og dette forstår vi bestemt godt. Espresso Martini er også en af vore begges yndlings cocktails. Og lige præcis derfor har vi eksperimenteret og prøvet os frem til nogle variationer, som efter vores smag faktisk endnu bedre.
Hvis ikke du allerede kender den originale Espresso Martini, både i fremgangsmåde og smag, så kan du læse vores artikel om en klassisk Espresso Martini. Det kan kun gå få langsomt med at lave den hvis du endnu ikke har fået den smagt!
Nedenunder har vi samlet 5 opskrifter på de variationer af en Espresso Martini, som er vores absolutte favoritter.
Choco Espresso “Ma´Chili”
Denne variant er meget spændende. Det er lækkert, spændende og lidt udfordrende med det spicy element fra chilien. Samtidig gør kakaoen hele cocktailen lidt federe, sød og rund, så den passer perfekt efter et godt måltid mad.
Ingredienser:
- 3 cl vodka
- 3 cl Kahluá
- 3 cl espresso
- 3 cl kakaomælk
- Frisk chili efter smag
- 5 store isterninger
Fremgangsmåde:
Cocktailen er såkaldt frozen. Det betyder at alle ingredienserne blot hældes i en blender og blendes til en slushice-konsistens. Når cocktailen er færdigblendet hældes den i martiniglas, hvor den evt pyntes, og serveres straks inden isen smelter for meget.
OBS. vær meget opmærksom på, hvor meget chili du tilsætter. Dette er som i enhver anden ret du tilsætter chili. Der kan være meget stor forskel på styrkerne af de chili man køber i et almindeligt supermarked. Vi anbefaler, at du enten lige smager på chilien inden denne tilsættes, eller smager på cocktailen undervejs, og så evt tilføjer ekstra chili.
Pynt:
- Af den overskydende røde chili, kan du skære nogle tynde stave eller skiver og lægge dem på toppen af skummet. Det ser brandgodt ud, og giver lige dine eventuelle gæster et praj om at næste cocktail er lidt spicy
- Fintrevet mørk chokolade er også en yderst fin pynt, og forbereder gæsten lidt på den milde chokoladesmag.
Espresso Martini med karamel
Denne variant af Espresso Martinien er også super delikat. Den minder meget om den oprindelige, men karamellen er med til at afrunde smagen på en helt anden måde. Samtidig gør salten cocktailen til en helt oplevelse og ændre smagen mod en lækker saltkaramel.
Ingredienser:
- 3 cl vodka
- 3 cl Kahluá
- 3 cl espresso
- 4 tsk. karamelsirup/sovs
- 1 knsp. groft/flage salt
Fremgangsmåde:
Denne cocktail laves som en normal Espresso Martini, hvor du hælder alle ingredienserne i en shaker med godt med is og shaker den. Herefter hældes den martinigals, hvor den evt pyntes, inden straks servering.
Pynt:
- Hvis du virkeligt skal imponere dine gæster med denne drink, så skal du lige lave nogle lækre karamelslør på forhånd. Dette gøres blot ved at smelte sukker på en pande, hvorefter du med en ske kan stryg et silketyndt karamelnet på et stykke bagepapir. Når nettet er kølet ned, så kan det let fjernes fra bagepapiret. Vi anbefaler klart at du laves disse lidt på forhånd, således at de er klar til at pynte de kolde cocktails, ligeså snart de er færdig shaket.
Espresso Martini med Baileys
Cocktailen her udfordre en helt almindelig Espresso Martini. Den almindelig Espresso Martini er kendt for sin intense smag af kaffe. Denne variation er som at drikke en kaffe med fløde. Den er federe end normalt. Fedmen omfavner spiritussen og gør cocktailen til en hel dessert eller i hvert fald supplement til en dessert.
Ingredienser:
- 3 cl vodka
- 3 cl Baileys
- 3 cl espresso
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåden til denne variation er præcis den sammen som en normal Espresso Martini; kom alle ingredienserne i en shaker, ryst godt og server den lækre cocktail med det samme
Pynt:
- Hvis du igen lige skal imponere gæsterne, så si lidt kakaopulver på toppen af skummen. Tag evt et stykke papir, klip et mønster i dette og si kakaoen over papiret. Dette giver et super lækkert mønster og udtryk på toppen af skummen.
Frozen Espresso Martini med mynte
Dette er en super lækker og frisk variation af Espresso Martinien. Mynten går helt exceptionelt godt sammen med espressoen og vodkaen. Og i at med at denne version også er frozen, så kan den igen stå for sig selv som en hel ret.
Ingredienser:
- 3 cl Kahluá
- 3 cl Vodka
- 3 cl Espresso
- 5 mynteblade
- 5 store isterninger
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåden er stor set den samme, som den version med chili og kakao. Cocktailen er igen frozen, hvilket betyder at alle ingredienserne blot hældes i en blender og blendes til en slushice-konsistens. Når cocktailen er færdigblendet hældes den i martiniglas, hvor den evt pyntes, og serveres straks inden isen smelter for meget.
Pynt:
- Nip 3 mynteblade af stilken og læg dem pænt på toppen af skummen.
Espresso Martini med appelsin og lakrids
Igen har vi at gøre med en utrolig delikat variant af Espresso Martini med sit hel eget udtryk. Denne version er både spids og syrlig. Både appelsinen og lakridsen omfavner kaffecocktailen på en helt fantastisk måde. Denne variant går super godt til til rigtig mange desserter. Specielt til søde og fede desserter, passer kaffen naturligvis, men friskheden fra appelsin vil stå som en super lækker kontrast.
Ingredienser:
- 2 cl friskpresset appelsinsaft
- 3 cl Kahluá
- 3 cl vodka
- 2 cl espresso
- 1 knsp. lakridspulver
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåden er stor set den samme, som den version med chili og kakao. Cocktailen er igen frozen, hvilket betyder at alle ingredienserne blot hældes i en blender og blendes til en slushice-konsistens. Når cocktailen er færdigblendet hældes den i martiniglas, hvor den evt pyntes, og serveres straks inden isen smelter for meget.
Pynt:
- En lille spiral af appelsinskal på toppen af skummen vil klæde cocktailen, og igen give gæsten et praj om hvad man har i møde.
- Under appelsinskallen, eller evt i stedet for, kan der stryges noget af det overskydende lakridspulver. Dette kan evt gøres efter samme princip med et stykke papir, som det anbefales i variationen med Baileys