Øl indeholder vand, malt, humle og gær.
Der skal kun fire ingredienser til at lave øl! Det er vand, malt, humle og gær. Det er næsten lige så simpelt at lave som det lyder og overvejer du at kaste dig ud som hjemmebryggere, så har vi skrevet en artikel om flere forskellige metoder til at lave dine egne gyldne dråber.
Vand
Øl består af ca 90% vand, og man kan på den måde sige af størstedelen af øl er vand, ja husk lige på det, næste gang der er nogen der beder dig om at drikke mere vand!
Ved brygning af øllet, så er vandet det første man tilsætter sin gryde eller mere fancy kognings apparat eksempelvis en beacon. Herfra kan alle andre ingredienser tilsættes til det der bliver en af vore alles yndlings drikke. Til sidst vil vi blot sige, at hvis du tror vand er vand så tager du fejl. Vandets indhold af forskellige mineraler såsom jern og kalk har en lille betydning for det endelige resultat af øl. En betydning som vi ikke tænker over, når vi som amatør hjemmebryggere laver øl, men en betydning, som er sjov at nørde i når alt andet er på plads.
Malt
Maltkorn er afgørende for øllets smag, farve og alkoholprocent. Maltens vigtigste del er at udvinde sukkerstoffer til vandet. Det er nemlig sukkerarterne fra malten, som bliver spist af gæren. Og netop det sukker er til for at producere alkoholen.
Når man netop udvinder sukkeret, så hedder metoden “at mæske”. Det beskriver vi meget mere om her. Malten er en korn og findes i mange forskellige variationer. Derfor er det muligt at variere utroligt meget i smagene udelukkende ved at skrifte maltkorn.
Den mest kendte malt type er pilsen malt, der bliver brugt til at lave pilsner og ofte også som fundament til andre øl. Man kan endda få chokolademalt, der egentlig ikke indeholder chokolade, men har chokolade noter fordi malten er ristet inden brug til brygning.
Humlen
Humlen har mange egenskaber i øllet. Vi fortæller kun kort om det her: Grundlæggende gør humlen tre ting for øllet, nemlig bitterhed, duft og smag. Der findes et hav af forskellige humler derude, som varierer på, hvad de lige nøjagtig bidrager med til øllet.
Nogle typer humle tilsættes kun for at bidrage til smagen, mens andre kun tilsættes for at opnå den ønskede bitterhed. Ud over der er forskel på humletyperne, så er der selvfølgelig også forskel på resultatet alt efter hvordan de bliver bearbejdet.
Noget humle koger man i længere tid for at opnå en tilfredsstillende bitterhed og smag, mens andet kun tilføjes i de sidste få minutter af kogningen for kun at bidrage til aromaen, og dermed ingen påvirkningen på smagen. Hvis du er mere interesseret i alt det humlen kan bruges til, så hop endelig ind og læs vores artikel “IBU; hvad er det”.
Gær
Sidste ingrediens i øllen er gær. Gæren er afgørende for øllen, fordi den spiser alt det sukker der bliver trukket ud af malten. Når gæren spiser sukkeret, så omdannes dette til alkohol og kuldioxid. Sidst men ikke mindst, så skal det også nævnes, at gæren har en lille smule indflydelse på både smag og duft. Derfor findes der et hav forskellige typer gær, ligesom ved humlen.
Dog vil vi påstå, at man skal være en lille smule hardcore, for at kunne smage forskel på hvilken type gær, som er tilsat øllen. Og kender du ikke til forskellene på dem; så vælg det anbefalede gær til den specifikke batch du køber.
Gær indeholder også både B-vitaminer og mineraler, der jo kan bidrage til en sundere livsstil. Det er dog vigtigt at huske, at øl indeholder alkohol, så det bør nydes med måde. Derfor bør det nok ikke være fra øl man skal finde sine B-vitaminer, hvis man er i underskud. Hvis du er interesseret i at vide mere om gær, så gå ind og læs vores artikel “Undergæret- og overgæret øl.
Fun facts om øl
Øl indeholder en række forskellige næringsstoffer, herunder kulhydrater, protein, B-vitaminer og mineraler som fosfor og kalium. Det indeholder også en lille mængde antioxidant flavonoider, som kan have en række sundhedsmæssige fordele.
Øl er dog også en kalorieholdig drik, så det bør nydes med måde. Overdreven indtagelse af øl kan føre til vægtøgning og kan være skadeligt for leveren og andre organer. Det er derfor vigtigt at drikke øl med moderation og altid huske at nyde det ansvarligt.
Uanset hvilken type øl du vælger at nyde, så er det en drik med en lang og stolt historie, der fortsat nyder stor popularitet over hele verden. Så næste gang du nipper til en øl, så husk at værdsætte den unikke kombination af smag, aroma og historie, der går ind i hver enkelt skål.