Tænker du at opgradere dine drinks fra rom og cola til noget mere suffistikeret? Ja så kan det måske være lidt en jungle i hvad det er man skal investere i først. For i bartenderfaget, kan man hurtigt købe sig fattig i udstyr. Men som i alt muligt andet, er der nogle hele essentielle ting som er de absolut vigtigste ting at have.

 

Ser man en kok i køkkenet. Så ville han nok til hver og en tid vælge en kniv, en gryde og et målebæger, før han kaster sig ud i en Sous Vide, tortilla presser og mælkeskummer.

 

En bartender har også et hav af muligheder. Der er adskillige måder at ryge sin drink på, metoder at blende og eksklusivt udstyr til garnish. Men skal man koge udstyret ned til det vigtigste, falder det på de her:

1) Shaker

En shaker er en grundlæggende og vigtig del af bartenderens arsenal. Det bruges til at blande ingredienser sammen og skabe en lækker drink.

 

Der er flere forskellige typer shakere til rådighed for bartendere, herunder Boston shaker, Cobbler shakerog French shaker.

 

Boston shakeren er den mest almindelige type shaker og består af en metalshaker og en glas-kop. Cobbler shakeren har normalt et integreret strainer og et dæksel med en indbygget måleske. French shakeren, også kendt som en Parisisk shaker, ligner en Cobbler shaker, men mangler normalt straineren og måleskeen.

 

En god shaker er vigtig for at lave lækre og velblandede drinks. Det er vigtigt, at shakeren er robust og tætsluttende for at undgå, at der kommer væske ud under shakingen. Derudover skal shakeren være nem at åbne og lukke, og det er en fordel, hvis den har en stor kapacitet til at kunne lave flere drinks ad gangen.

2) Jigger

En bartender skal kunne måle ingredienserne nøjagtigt, så deres drinks er velafbalancerede. Et målebæger, kaldet en jigger, er et essentielt værktøj til dette formål.

 

En jigger bruges til at måle ingredienser som spiritus, likører, saft, sirup og andre ingredienser, som indgår i en cocktail. Ved at bruge en jigger, kan en bartender sikre, at hver drink har en ensartet smag og konsistens og dermed give gæsterne den bedste oplevelse.

 

Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse jigger til opgaven. For eksempel kræver nogle cocktails mere præcision i målingerne end andre, og en bartender vil måske bruge en mindre jigger til at opnå en mere præcis balance i smagen. Det er også vigtigt at huske på, at forskellige målesystemer kan kræve forskellige størrelser jiggere. I USA bruges det typisk ounces og i Europa og andre dele af verden bruges centiliter og milliliter.

 

3) Strainer (hawthorne)

En strainer er et værktøj, der bruges af bartendere til at adskille faste ingredienser og is fra den flydende del af en cocktail eller drikke. Den bruges til at adskille ingredienserne fra en cocktail, således at is, frugtkød og andre faste ingredienser holdes tilbage, mens væsken skænkes op.

 

Der er to hovedtyper af strainers: Hawthorne straineren og Julep straineren. Hawthorne straineren er den mest almindelige type og bruges ofte i forbindelse med en shaker. Den har en flad skive med små huller og en fjeder omkring kanten, som sikrer, at straineren passer tæt mod shakerens åbning.

 

Hawthorne straineren er designet til at filtrere is og faste ingredienser, såsom frugtbiter eller mynteblade, ud af shakerens indhold, mens den flydende del af cocktailen passerer gennem hullerne i skiven.

Men hvad er det vigtigste?…

Når alt er sagt. Så kan man have det bedste udstyr i verden og stadig sejle i baren. Udstyr gør det hele nemmere og booster særdeles dine drinks hvis du bruger det rigtigt.

 

Men det er svært at straine god smag med dårlige ingredienser. Og ligemeget hvor meget du shaker din drink, så bliver den ikke køligere uden is. Så er der to tips som enhver god bartender følger, og som du selvfølgelig skal have på rygraden er det:

 

Hav masser af is!

Tilføj en masse is i din shaker for at køle drinken ned. Nej du fortynder den ikke desto mere is du putter i, tværtimod. Med mere is holder du hele massen køligere og det gør, at isen ikke smelter. Med for lidt is, så risikere du at få en knap så kold og fortyndet drink fordi hele isterningen er smeltet.

 

Og… Tilsæt is i dit glas for at køle det ned. Hæld evt isen ud inden du tilføjer din drink hvis du ikke vurderer, at der skal være is i det du serverer.

Brug friskpresset syre!

Hvis man presser citrusfrugter selv frem for at købe det færdigpreset, kan det gøre underværker.

Citrusfrugtjuice, danner en mild, men tydelig bitter smag allerede inden for et halvt døgn. Derfor gør det utroligt meget for en drink, om man har presset sit eget eller købt af karton. En dygtig smager og kender vil vide om du har brugt friskpresset eller ikke. Andre vil nok ikke specifikt vide, om det er frisk eller ikke, men de vil tydeligt kunne smage forskel hvis der var en eksempel med frisk og et eksempel med karton. 

 

At presse sine egne limes, citroner, grapes eller appelsiner er for nemt. Så derfor bør alle gøre det. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *