Vi elsker at nyde de læskende gyldne dråber, bedre kendt som øl. Men hvordan laves det egentligt?

Øl er ikke bare øl. Nej, der findes utroligt mange variationer af øl, samt mange forskellige smage inden for hver type. Lige så mange forskellige variationer af øl som der findes, ja nærmest lige så mange metoder er der til at komme derhen. Hvis du gerne vil nørde, så læs “Den store guide til ølbrygning”. Vi vil her blot komme med lidt simple råd til at komme igang. For der skal nemlig ikke særlig meget til, for at du kan komme i gang med at brygge dit eget øl.

Du skal bruge de 4 ingredienser, som er nødvendige for at brygge øl; vand, malt, humle og gær. Læs evt “hvad består øl af”. Her vil vi anbefale dig er at finde en hjemmeside, som sælger batchs, der indeholder nøje afvejede mængder af malt, humle og gær. 

Når du har alle ingredienser, så skal du bruge en stor gryde til at koge dit øl i. Grydens størrelse afhænger af det batch du køber, så vær opmærksom på det, når du bestiller batch.

Kogningen

Hvis du bestiller et batch på nettet, så følger der ofte en opskrift med. Denne fortæller en masse om, hvor længe og ved hvilke temperaturer vandet og malten skal koge. Dette kan være lidt svært at styre med en gryde og kogeplade, men du må gøre dit bedste. Tiderne og temperaturer er forskellige fra batch til batch. Typisk vil den sidste del af kogningen foregå med noget eller alt humlen i. Humlen kommer i mindre breve med “humle-piller” i. Disse piller skal ikke direkte i vandet. Vi anbefaler en form for stort tebrev eller lignende, som man kan putte humle-pillerne i, inden det kommer i vandet. 

Gæring

Efter kogningen skal væsken nu køles ned, før man tilsætte gæren. Ellers vil temperaturen nemlig slå gærcellerne ihjel. Når væsken er stuetemperatur og gær er tilføjet, så skal øllet gære. Det er essentielt at øllet ikke får ilt under gæring. Derfor er det nødvendigt med en gærspand. Disse kan også købes mange stedet på nettet og koster ikke meget mere end 100kr. Tiden som øllet skal gære finder du også i den medfølgende opskrift. 

Flaskning og karbonering

Til sidst skal øllet flaskes. For at du ikke skal ud og investere i en fancy kapselpåsætter, så foreslår vi blot, at du finder en omgang patentflasker. Under gæring har gæren “spist” sukkeret fra kornet. Derfor skal der tilføjes 4-6 gram sukker pr. liter øl, for at der er sukker til karboneringen, så alkoholen kan dannes. Varigheden af karbonering fremgår også af din opskrift. Typisk efter 2-3 ugers karbonering er øllet nu klar til at drikkes. 

Hvis du synes at denne artikel var lidt spændende, så anbefaler vi stærkt, at du går ind og læser “Den store guide til ølbrygning”. Her vil du få meget mere viden, så du er godt rustet til dit første eget hjemmebryg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *