Når det kommer til cocktails, er det ofte detaljerne, der gør forskellen. En af de vigtigste detaljer i en cocktail er garnituren. Her vil du få svar på hvordan man laver forskellige hjemmelavet Garnish
En smuk og velsmagende garniture kan løfte en cocktail fra at være god til at være fantastisk. Men hvorfor bruge penge på færdiglavede garniturer, når du kan lave dine egne derhjemme?
5 bud på forskellige typer hjemmelavet garnish
Her er nogle tips til at lave hjemmelavet garnish til cocktails, der ikke kun ser fantastisk ud, men også smager fantastisk og kan hjælpe din drink med at skille sig ud fra mængden.
- Citrusskal: Skær en tynd strimmel af citrusskal og bøj den forsigtigt, så den passer til glassets kant. Dette fungerer godt på halvfyldte lowball drinks. Du kan også bruge citrusolierne fra skallen og presse dem ud over drinken. Det giver en vildt god aroma og bruges til mange drinks, heriblandt Old Fashioned.
- Urter: Rosmarin, timian og mynte er alle gode urter at bruge til garnish. Du kan enten bruge en hel stilk eller hakke urterne fint og drysse dem over drinken. Dette fungerer godt på drinks som en Gin & Tonic eller Mojito. Hvis man bruger urter, så husk at give dem “et par dask”. Når man slår urterne så frigiver de mere aroma.
- Frugtspyd: Skær små stykker af frugt, som passer til størrelsen af glasset, og sæt dem på et spyd. Især på en cocktail som clover club er et spyd med hindbær helt perfekt!
- Blomster: Små blomster som violer eller roser kan tilføje en smuk visuel effekt, dette gælder også tørret hibiscus, som også er meget populært.
- Tørret frugter: At tørre en frugt er en genial ting hvis man ønsker at fremhæve frugtens smag og mindske syren. Når man dehydrere frugten, så mister det ikke smagen, men i stedet syreindholdet. Derfor er det genialt til en simpel gin og tonic hvis man mangler frugtnoter. En af fordelene ved tørret frugter er holdbarheden. Hvem kender ikke det med at skulle købe et helt net appelsiner eller en hel pakker jordbær til en drink? Det er meget nemmer blot at tage to skiver ud af skuffen. Vi viser til sidst i artiklen, hvordan du laver din egen tørret garnish.
Friske citrusfrugter: Skiver eller både?
Om man vælger at pynte sin drink med en skive lime eller en båd har faktisk en stor betydning. Hvis man udelukkende ønsker at servere frugten for aroma og pynt, så skal man vælge en skive. En skive er svær at presse citron fra og det er sjældent at “gæsten/kunden” gør andet end at lade den ligge i drinken.
Ønsker man derimod at den tilføjede garnish skal bidrage til syre, så vil en båd være helt essentielt. Det er næsten ni ud af ti, der altid vælger at klemme en citrusbåd. Vi vil altid servere en båd til en drink som dark n stormy, da det er ofte en smagssag om folk vil have mere syre i den drink.
Hvad skal du huske
- Vælg dine ingredienser med omhu
Når du laver garnish til dine cocktails, er det vigtigt at tage hensyn til ingredienserne i selve drinken. Du vil gerne vælge ingredienser, der supplerer og forstærker smagen af din cocktail. Frugt og grøntsager er oplagte valg til garnish, da de kan skæres og formes på mange forskellige måder. Tænk også på farver og teksturer – en sprød grøntsag som agurk kan give en forfriskende crunch til en drink, mens en skive citrusfrugt kan tilføje farve og syrlighed.
- Sørg for at skære dine ingredienser pænt
Uanset hvad du vælger som garnish, er det vigtigt at sørge for, at det er skåret og formet pænt. En skæv eller klodset skive kan ødelægge udseendet på en ellers smuk cocktail. Investér i nogle ordentlige knive og træn dine skærefærdigheder. Der er masser af videoer og tutorials online, der kan hjælpe dig med at lære at skære garniture på en professionel måde.
- Tænk på præsentationen
Det er ikke kun selve garnituren, der tæller – måden, du præsenterer den på, kan også gøre en forskel. Brug små træspyd eller coctailpinde til at sætte dine garniture på, eller placer dem elegant på kanten af glasset. Tænk på, hvordan garnituren vil se ud sammen med resten af cocktailen og sørg for, at det passer til udseendet og stilen på drinken.
- Vær kreativ
En af de største fordele ved at lave sin egen garnish er muligheden for at være kreativ. Lad dig inspirere af sæsonens friske ingredienser eller eksperimentér om du skal have frugter eller krydderier i.
Fremgangsmåde til tørret garnish
Noget af det vigtigste for at lave en god tørret garnish er gode, friske og smagfulde råvarer. Garnish handler primært om smag, så det er et super dårlig udgangspunkt, hvis man ikke bruger gode friske, og selvfølgelig økologiske, råvarer. Det skal være økologiske råvarer, fordi skallen kommer i kontakt med drikkevarerne. Husk også altid at vaske dine råvarer grundigt inden brug.
Herfra handler det om udskæringer, og det er kun fantasien der sætter begrænsninger. Det er vigtigt at kunne tænke lidt ud i fremtiden, og forestille sig hvilke drinks man kommer til at lave, og hvilken garnish der vil klæde denne.
Tykkelser og redskaber
Fordelen var garnish er jo som sagt at det kan holde sig længe, og det er her fremtidssynet har en vigtig rolle. Du kan hverken skære din garnish for tykt eller tyndt, det er bare vigtigt, at du er opmærksom på, at tørretiden er meget afhængig af tykkelsen. Vi anbefaler en tykkelse på omkring 0,5 cm.
Der findes mange forskellige måde til at skære sin garnish ud på. Og man må bestemt ikke lade sig begrænse af sit udstyr; med en god skarp køkkenkniv kommer man utroligt langt. Et mandolinjern vil dog være et af de redskab, som vil gøre udskæringsprocessen nemmere og give et mere ensartet resultat.
Når man er i gang med at lave garnish, så er der ingen undskyldning for ikke at give den fuld gas, og lave flere forskellige varianter. Her er vores anbefaling bare, at du samler de ting som skal have lige så lang tid på den samme bageplade. En appelsin skal f.eks. have længere tid end et jordbær. Husk igen et tykkelserne er altafgørende for hvor lang tid i ovnen det skal have.
Når du er færdig med dine udskæringer, så samles garnishen på bageplader alt efter tykkelse og type og indsættes i den forvarmede 60 graders ovn. Igen betyder tykkelse og type meget for, hvor længe det skal have; men en god tommelfingerregel siger at garnish skal have 6 timer ved 60 grader.
Ideer til forskellige typer tørret garnish
Vi har prøvet lidt af hvert og det bliver altid godt. Her er nogle ideer til forskellige frugter du kan bruge:
- Appelsiner
- Grape
- Lime
- Citroner
- Mandariner
- Kiwi
- Jordbær
- Melon (Cantaloupemelon er et mega hit)
- Æbler
- Dragefrugt
Held og lykke! Send gerne et billede ind til bloggen, hvis du laver noget kreativt!
En reaktion