At lave hjemmelavet rabarbersnaps og andre snaps generelt, er utroligt nemt og lækkert. Om du er til krydret, stærkt eller sødt så har vi lavet perfekte opskrifter til dig så længe du elsker rabarber
Vi elsker rabarbersnaps og heldigvis får vi som mange andre danskere en masse rabarber i haven om sommeren. Har du ikke en have eller gror du bare ikke rabarber, så er det ikke ret dyrt at købe det, da du nemlig ikke skal bruge særligt mange til en liter snaps. Rabarber har massere af smag og sødme, som vil blive trukket ud i alkoholen i løbet af nogle uger eller måneder.
Samme grundbase
Disse tre rabarber shots, der er lavet på klar snaps, har næsten ens fremgangsmåde, men meget forskellige smage. Vi har altså kun ændret på en eller to smage for at have en god og sikker base. Det er en fremgangsmåde, som vi altid bruger når der laves flere glas. Af den grund, kan vi nemt smage og vurdere, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Hvis du selv skal gøre det samme, kan du jo lave den, som du er mest sikker på i et stort glas og så teste flere i mindre glas, hvor der måske kun er til 4-5 shots. Vi er selv blevet meget glade for lige præcis disse kombinationer, så derfor får du selvfølgelig fremgangsmåder og opskrifter til det hele.
Her er alt hvad du skal bruge til at lave alle tre snaps:
- Rabarber
- Klar snaps eller vodka
- Mynteblade
- Frisk citron
- Sukker
- Peberkorn
- Stjerneanis
- Frisk chili
Det der står med fed, er det der går igen i alle 3, altså grundbasen.
Du bestemmer selv, om du bruger frosne eller friske rabarber. Vi har brugt begge dele og resultatet er blevet det samme. Som noget nyt, så er vi begyndt med at skære rabarberne i tynde lange strimler frem for de “tern” som man fx bruger til grød og kompot, for at sikre, at de netop vil trække mere ud af den grund.
Vi bruger normalt ikke alverdens fancy glas, og derfor blev der i dette tilfælde også bare brugt et gammelt rødbedeglas og glas fra syltede agurker. De kom i opvaskeren og derefter blev de skyllet med få dråber atamon, der blandes op med næsten kogende vand. Det er vigtigt at sterilisere glassene. Hvis du ikke ved hvordan man gør, så læs denne korte guide om det.
Rabarbershot /snaps 1: Sød
Det første shot består kun af grundbasen.
- 70cl liter klar snaps/vodka
- 500 g rabarber
- 8-10 mynteblade
- En skive citron
- 1.5 dL sukker
Tilsæt alle ingredienser i et glas og lad det trække i en måned.
Rabarbersnaps /chilisnaps 2: Sød og stærk
- 70cl liter klar snaps/vodka
- 500 g rabarber
- 8-10 mynteblade
- En skive citron
- 1,5 dL sukker
- En frisk rød chili (brugte cayenne)
Alle ingredienser tilsættes i et glas og lades trække i en måned.
Vi har tilsat en rød chili, vi foretrækker at bruge cayennepeber. Vi har i denne opskrift tilsat chili for smagen primært og ikke styrken. Vi synes, at du selv skal vurdere hvor stærk en chili, som du og dine gæster kan klare.
Hvis du ved lidt om chili, så vil vi sige, at cayennepeber har en scoville på 30.000 (5 gange stærkere end Jalapenos). Det synes vi gav en tilpas mild styrke, med en kraftig smag af chili frugt.
Når snapsen trækker længe, får du utrolig meget af chilifrugtens aroma ud i væsken, hvilket vi synes er et kæmpe plus. Er man derimod ikke så meget for chili smagen, men ønsker et stærkt shot, så tag en stærk chili i form af fx Habanero og skær kernerne og stilkene fra og tilsæt. På den måde får du ikke frugtkødet smag men primært styrken fra chilien. Du kan evt. smage til efter en uge og bedømme om blandingen skal trække mere. Er styrken som den skal være, eller skal der mere chili i? Husk igen at sigte snapsen inden servering.
Rabarbersnaps 3: Krydret og sød
- 70cl liter klar snaps/vodka
- 500 g rabarber
- 8-10 mynteblade
- En skive citron
- 1,5 dL sukker
- En stjerne anis (skal tages op efter 4 dage)
- 10 peberkorn
Igen gøres samme fremgangsmåde nemlig; tilsæt alt i et glas og lad det trække i en måneds tid. Læs i bunden et fif om, hvordan du kan tilsætte krydderierne og trække dem op igen.
Denne snaps blev ret krydret trods, at vi havde respekt for den sarte rabarbersmag, så den stadig kunne komme til udtryk som essensen af shottet.
Tips og værd at vide
Opbevaring: Glassene skal stå mørkt i et skab i 4-5 uger, det er vigtigt, at det ikke får sollys.
Rabarber: Vælg de tyndeste og rødeste rabarber da de er de sødeste og afgiver mest rød farve til snapsen.
Valg af alkohol: Vi skifter selv mellem at vælge vodka og klar snaps. Vodka er helt neutralt i smagen og af den grund, er der ofte mange flere, der kan lide den og smagen er kun påvirket af det du har tilsat. Selvom en snaps er klar, er den stadig krydret og den genkendelige “snapse smag” vil være til stede. Dette søger vi også nogle gange, og derfor ligger valget til tider på en klar Brøndum eller en Høker. Sidstnævnte har mild smag af dild og koriander og en lidt lavere alkoholprocent på 32%, hvorimod Brøndum ligger på 40% alkohol. Alkoholprocenten har påvirkning på trækketiden, og derfor bør du lade din Høker trække i en uge mere end Brøndumen.
Metode til at let fjerne krydderier: Et lille fif er at putte peberkornene og stjerneanis i et rent te brev/filter. På den måde, kan man smage lidt på snapsen som ugerne går, og derfra vurdere, om man vil trække krydderierne op, eller om det skal have lov til at trække mere. Det er især også en hjælp når man laver gin. Her tilføjer man nemlig enebær (8-12 bær til 70cl vodka), og der skal man tage dem ud efter et par dage for at undgå at den bliver for bitter. Derfor bruger vi altid tebreve når vi laver gin.
Vi var utroligt tilfredse med alle tre versioner! Vi håber du kunne bruge disse tre lette opskrifter på rabarbersnaps.