Tilpas samtykkepræferencer
Vi bruger cookies til at hjælpe dig med at navigere effektivt og udføre visse funktioner.
Du finder detaljerede oplysninger om alle cookies under hver samtykkekategori nedenfor.

De cookies, der er kategoriseret som "nødveige", gemmes i din browser, da de er essentielle for at aktivere webstedets grundlæggende funktionaliteter.

Vi bruger også tredjepartscookies, der hjælper os med at analysere, hvordan du bruger denne hjemmeside, gemmer dine præferencer og leverer det indhold og de annoncer, der er relevante for dig. Disse cookies vil kun blive gemt i din browser med dit forudgående samtykke.

Du kan vælge at aktivere eller deaktivere nogle eller alle disse cookies, men en deaktivering af nogle af dem kan påvirke din browseroplevelse.
Altid aktiv

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Ingen cookies at vise

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Ingen cookies at vise

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Ingen cookies at vise

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Ingen cookies at vise

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Ingen cookies at vise

At mæske og at udmæske er to begreber vi bruger inden for brygning af øl. I denne artikel vil der ganske kort gøres rede for hvad der er hvad, og hvorfor man gør det.

Mæske

Mæskning er processen når man varmer malten i vandet. Mæskningen er forskellig fra øl til øl. Nogen gange mæsker man kun ved en temperatur. Andre gange mæsker man ved flere forskellige temperaturer; altså i et vist stykke tid ved én temperatur, inden man ændre temperaturen og lader det mæske i et nyt stykke tid.

Hvorfor?

Man mæsker for at trække smag, duft og glukose ud af malten.

 

Udmæske

Når mæskningen er færdig, så er det tid til udmæskningen. Udmæskingen går ud på at hæve malten op fra vandet ved hjælp af si eller lignende, hvorefter malten bliver skyllet med varmt vand, som løber ned i brygningen. Det er vigtigt at vandet man mæsker med er lige omkring 78 C૦. Man ønsker ikke en højere temperatur, da det så udskiller nogle smagsstoffer, som man ofte ikke er interreserede it. En lavere temperatur skal man ligeledes undgå, da malten så ikke udskiller nok glukose.

Hvorfor?

Man udmæsker for at trække alle de sidste sukkerstoffer og smage ud af malten.

 

Hvis du synes at denne artikel var lidt spændende, så anbefaler vi klart, at du går ind og læser “Den store guide til ølbrygning”. Her vil der være meget mere viden, samt flere spændende begreber inden for ølbrygning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *