At mæske og at udmæske er to begreber vi bruger inden for brygning af øl. I denne artikel vil der ganske kort gøres rede for hvad der er hvad, og hvorfor man gør det.
Mæske
Mæskning er processen når man varmer malten i vandet. Mæskningen er forskellig fra øl til øl. Nogen gange mæsker man kun ved en temperatur. Andre gange mæsker man ved flere forskellige temperaturer; altså i et vist stykke tid ved én temperatur, inden man ændre temperaturen og lader det mæske i et nyt stykke tid.
Hvorfor?
Man mæsker for at trække smag, duft og glukose ud af malten.
Udmæske
Når mæskningen er færdig, så er det tid til udmæskningen. Udmæskingen går ud på at hæve malten op fra vandet ved hjælp af si eller lignende, hvorefter malten bliver skyllet med varmt vand, som løber ned i brygningen. Det er vigtigt at vandet man mæsker med er lige omkring 78 C૦. Man ønsker ikke en højere temperatur, da det så udskiller nogle smagsstoffer, som man ofte ikke er interreserede it. En lavere temperatur skal man ligeledes undgå, da malten så ikke udskiller nok glukose.
Hvorfor?
Man udmæsker for at trække alle de sidste sukkerstoffer og smage ud af malten.
Hvis du synes at denne artikel var lidt spændende, så anbefaler vi klart, at du går ind og læser “Den store guide til ølbrygning”. Her vil der være meget mere viden, samt flere spændende begreber inden for ølbrygning.